sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Joogakirjaa ostamassa


Ostin kirjan. Se on Janne Kontalan Joogan sydän (Viisas elämä 2018, toinen uudistettu painos). Ostopaikka oli Joogafestivaali Helsingissä Kaapelitehtaalla. Kirjapöydältä olisi saanut kolme kirjaa kahden hinnalla, mutta minulle riitti yksi

Kontalan kirja on kirjoitettu alunperin englanniksi (suom. Janne Konatla ja Terhi Tiainen). Hän lähestyy joogaa ymärrettävästi ja sisäistyneesti. Kirjan alku tosin on tyrmäävä: "Kun aloitin joogan opttamamisen, en löytänyt ensimmäistäkään kirjaa, jossa harjoitukset olisi asetettu Shankaran jälkeisen vedanta viitekehykseen." Täh?  No, minä jatkoin lukemista. (Shankara on Adi Shankara, 700-800-lukujen taiteesa elänyt hindufilofofi - vedanta on koulukunta).

Jooga voi harrastaa kolmella tavalla: ensinnäkin ikään kuin ulkoisesti, itselleen tehden (karmajooga), toisekseen henkisen kasvun lähteenä (jnanajooga) ja kolmanneksi olemassaolon ytimeen eli absoluuttiin pyrkien (bhaktijooga).

Joogassa on sen harjoittamisen syvimmässä merkityksessä sisäänrakennettu uskonnollinen elementti, ainakin mikäli on uskominen Kontalan tulkintaa. Mutta joogan harjoittajalla on vapaus pyrkiä kohti oman uskontonsa Jumalaa.

Valtaosa länsimaista jooga on enemmän tai vähemmän vapaa elämänkatsomuksellisesta tuputuksetsa, vaikka osa joogaohjaajista (näin olen kuullut) tulee päästäneeksi suustaan yhtä ja toista "joogafilosofian" nimellä kulkevaa. Omat kokemukseni joogasta ovat joko neutraaleja tai sitten avoimesti uskonnollista: tarkoitan kristillistä joogaa.

Kristlliseen joogaan johdattaa Heli Harjunpään kirja Hiljaisuuden tie (Kirjapaja 2017), jossa hän hakee teologista perustelua harjoittamalleen joogalle. Sittemmin Harjunpään opettaman joogamuodon nimeksi on vakiintunut Hiljaisuuden jooga, joka yhdistää rauhalliseen hathajoogaan hiljaisuuden retriittien tunnelmia ja sanoitusta. Parhaillaan on menossa Hiljaisuuden joogaohjauksen koulutus - lue siitä lisää täältä

Kirjoitin myös  14.3. ilmestyneeseen Kotimaahan laajan artikkelin kristillisestä joogasta. Se löytyy vain printistä. Sellaistakin vielä tapahtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti