maanantai 8. lokakuuta 2012

Sarjakuvamatkakirjan äärellä


Jos joku vielä jossain epäilee sarjakuvan ilmaisuvoimaa, on syytä muuttaa käsityksiään. Sarjakuvan keinoin pystyy kertomaan esimerkiksi vieraasta kulttuurista siinä missä sanoilla tai valokuvilla.

Kanadan ranskalainen Guy Delisle jatkaa omaelämäkerrallista sarjaansa, jossa aikaisemmin on liikuttu Aasiassa, nyt vuorossa on Israel ja erityisesti Jerusalem.

Merkintöjä Jerusalemista (Suom. Saara Pääkkönen, WSOY) on mielestäni Delislen paras matkasarjakuvakirja. Ainakin minä viihdyin vilpittömästi ja pakottomasti kirjan äärellä. Sen tunnelma on hyvä.

Delislen kirjoissa on sama kehys: sarjakuvapiirtäjän vaimo työskentelee Lääkärit ilman rajaoja -järjestön palveluksessa ja mies sekä lapset seuraavat mukana. Delisle kantaa vastuun arjen pyörittämisestä ja yrittää siinä sivussa piirtää. Eikä vain piirrä, vaan myös käyskentelee ympäriinsä erilaisia ihmisiä kohdaten.

Mutta ennen kaikkea hän havainnoin vierasta kulttuuria ja kertoo pienistä sattumuksista ja kohtaamisista. Delislen kertojanääni on sympaattinen, hämmästelevä ja tarkka. Yhteiskunnan sortomekanismit tulevat myös näkyviksi, mutta niitä ei alleviivata. Fiksu lukija kyllä tajuaa mistä on kyse.

Jerusalemissa kun liikutaan, myös uskonnot ovat vahvasti läsnä. Delislen työhuone esimerkiksi on protestanttisen kirkon tornissa.

Delisle piirtää helpon oloisesti ja sijoittaa joskus paljon tekstiä kuvina. Välillä taas pelkkä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti