Matkakirjat antavat vauhtia ja virittävät tunnelmaan. Niitä on (ainakin) kolmenlaisia. Ensinnä kaikkitietävät ja kokonaisuuden selittävät kirjat. Toisekseen ovat näkökulmakirjat, jotka valitsevat omana siivun kohdemaan/-kaupungin paljoudesta. Kolmantena ovat tunnelmanvirittävät, joiden sivut täyttyvät pääosin kuvista. Toki kuvillakin on näkökulma ja niiden muodostama kokonaisuus on ajateltu jostain tietystä näkökulmasta.
Minulla on suunnitteilla olevaa Berliininmatkaa varten käytössä edellä kerrotun kaltaisia kirjoja.
Marjaliisa Hentilän ja Seppo Hentilän Berliiniin – Retkiä kulttuurihistoriaan (Kirjapaja) tuntui ensin hieman liian kylttyrellilta, mutta löysin myös itseäni aidosti kiinnostavia kohtia. Kirjan innoittamana aion muun maussa etsiä ”kompastuskiviä” eli katukiviä, joihin on kirjoitettu juutalaisten nimiä niiden talojen edessä, joissa he asuivat ennen natsien vainoja. Näitä pieniä muistomerkkejä pitäisi olla kaupungissa 1400.
Ritva Hapulin toimittama Berliini – Kirjailijan kaupunki (SKS) tarjoaa tunnelmapaloja vuosikymmenten saatosta. Suomalaiset kirjailijat ovat käyneet Berliinissä ja kirjoissaan kertoneet havainnoistaan kovia kokeneessa kaupungissa. Tunnetuin Berliinin selittäjä on varmasti Jörn Donner. Mutta myös moni tuntemattomampi kirjailija on sanonut nasevasti B:n kaupungista.
Ehdoton suosikkini on kuitenkin Hans Christian Adamin toimittama jättiläiskokoinen valokuvakirja Berlin – Porträt einer Stadt (Taschen). Kirjan tekstit ovat lisäksi englanniksi ja ranskaksi. Kuvat puhuvat, antavat tietoa ja tarjoavat nostalgista tunnelmaa. Upeita historiallisia kuvia katsoisi vaikka kuinka kauan.
Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä käytössäni on Berlitzin taskukokoinen Berliini (Tammi). Sen avulla tietää kaiken. Tai no, ainakin se lähtee matkalle mukaan riittävän sisäisen painonsa ja ulkoisen keveytensä ansioista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti