Miten pääsee paratiisiin? Vastaus: Käänny oikeaan ja kulje suoraan.
Tämä on yksi opettavaisimmista jutuista toimittamassani/kirjoittamassani kirkollisten ja uskonnollisten vitsien kokoelmassa Tekstareita pyhälle Pietarille (Kirjapaja 2010). Se on Sakastissa nauretaan -sarjan kuudes osa. Moni on kysynyt, miten vitsikirjoja tehdään?
Voin puhua vain omasta puolestani: vitsikirjoja tehdään niin kuin muitakin kirjoja. Ensin kerätään materiaalia eli vitsejä ja kaskuja. Niitä merkitään muistiin kaikkialta: kirjoista, lehdistä, ihmisten puheista ja netistä. Vitsit on pakko merkitä muistiin mahdollisimman tuoreeltaan, sillä muuten ne unohtuvat.
Kun materiaalia on riittävästi, se jaotellaan teemoihin. Tavoitteena on noin kymmenen teemaa, joista jokaiseen tulee minimissään 20 vitsiä eli yhteensä on saatava kasaan 200 vitsiä, mieluummin enemmän, jotta kirja olisi riittävän laaja ja lukijalle olisi tunne, "että näitähän riittää, en maksanut turhasta". (Tekstareita pyhälle Pietarille sisältää 236 otsikollista vitsiä, joista osa on sarjoja sisältäen useita pikku vitsejä - kaikkiaan vitsejä on pitkälti yli 300).
Vaikein vaihe on lopussa. Vitsejä pitää löytää lisää teemoihin, sillä kaikki teemat eivät tuota yhtä paljon materiaalia. Kirja kirjalta olen myös keksinyt itse vitsejä ja sanaleikkejä enemmän. Toimitustyön loppuvaiheessa itse tehtyjen vitsien määrä lisääntyy, kun pääsee oikealle aaltopituudelle ajatuksissa ja kielenkäytössä.
Vitsikirjoja siis kootaan ja kirjoitetaan. Toimitetaan ja luodaan.
Vanhojen vitsien päivittämien tai lokalisointi on olennainen osa prosessia. Kokonaan uusia vitsejä (tai vitsityyppejä) näkee vain harvoin. Vanha tarina tietääkin, että jo Paratiisissa oli vitsejä. Niitä oli kymmenen. Ja kaikki maailman vitsit ovat näiden muunnelmia.
Vitsikirjan tekeminen ei ole pelkästään hauskaa, vaan kovaa työtä, kuten kirjan tekeminen yleensäkin. Ja huumorin tekeminen aivan erityisesti.
P.S . Kaikkien kokoamieni vitsikirjojen tekijäpalkkiot ovat menneet Kirkon Ulkomaanavun hyväksi, niin että jos jotain tässä puffaan, niin avustustyötä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti