torstai 17. toukokuuta 2012

Mielikuvituksen voitto


Otsikon sanat tulivat ensimmäisenä mieleen kun luin Graigh Thompsonin sarjakuvaromaanin Habibi (suom. Ida Takala, Like). Se yhdistelee omintakeisella tavalla Koraania, Raamattua, ekologiaa, monikulttuurisuutta sekä Tuhannen ja yhden yön tarinoita.

Jos joku on ollut epätietoinen sen suhteen, onko sarjakuvaromaani vakavasti otettava lajityyppi lainkaan, Habibin jälkeen ei ole epäselvää.

On se.

Tarina on mielikuvituksellinen sekoitus filosofiaa ja erotiikkaa, uskontoa ja tarinankerrontaa. Lopputulos on mielikuvituksen voitto lukijan hyväksi.

Yli 650-sivuinen tarina kertoo pähkinänkuoressa tytöstä ja pojasta, jotka ovat kuin pikkuveli ja isosisko. Elämä vieroittaa heidät toisistaan. Tytöstä tulee vaimo sultaanin haaremiin ja pojasta eunukki. He pakenevat rakastavaisina. Kaiken yllä leijailee islamilainen filosofia yksityiskohtineen ja modernin maailman raadollisuus Piiroskuvien yksityiskohdat ja tekstin runollisuus synnyttävät ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Habibi jos joku on (katselu- ja) lukuelämys.

1 kommentti:

  1. Luin HS:n jutun Habibista ja kiinnostuin. Kuvitusjälki on uskomattoman vaikuttavaa! Luen tämän varmasti, kunhan voin antaa kirjalle sen vaatiman ajan & keskittymisen.

    VastaaPoista