perjantai 26. helmikuuta 2010

Värttinä tökkää lukijaa silmään

Euroviisuissa Suomea edustaa tänä vuonna Kuunkuiskaajat. Sen muodostaa kaksi Värttinä-yhtyeen laulajaa, Johanna Virtanen ja Susan Aho. Heidän Värttinä-taustansa muistetaan aina mainita, sillä yhtyeellä on vankka asema suomalaisessa musiikkimaailmassa, olkoonkin, että nuorempi yleisö ei ehkä heistä paljon nimeä enempää tiedä.

Mutta mitä edes varttuneempi suuri yleisö tietää Värttinästä, muuta kuin muistaa alkuvuosien eli 1990-luvun alun pikkutuhmat laulut? Värttinä on ollut maailmalla suurempi nimi kuin koto-Suomessa, ei sitä muuten olisi kutsuttu tekemään Lord of the Rings –musikaalia.

Kimmo Nevalaisen kirja Värttinä - Mierontiellä ja punaisella matolla (Like) kertoo yhtyeen tarinan sen nykykunnossa. Tosin kirjan tiedot loppuvat vuoden takaiseen kevääseen. Sen jälkeen ilmassa oli huhu, että yhtye on kokonaan kuopattu, mutta nyt se ilmeisesti on edelleen olemassa. Ainakin mikäli on uskominen Kuunkuiskaajien lehtihaastatteluihin.

Nevalainen on kirjoittanut toisenkin Värttinä-kirjan. Värttinä – Korkeelta ja kovvoo (Like, 2001) kertoi kronologisesti pohjoiskarjalaisen lauluryhmän muodonmuutoksen omaääniseksi bändiksi. Tuorein kirja päivittää yhtyeen kuulumisia sirpaleisella ja tarinoivalla rakenteella ja tyylillä.

Minun on pakko tunnustaa, että en ole 2000-luvulla juurikaan kuunnellut Värttinää. Kirjaa lukemalla pystyn kuvittelemaan, miltä he kuulostavat. Ehkä haluaisin myös kuunnella hieman, myös korvilla, en vain silmillä.

Otsikon pitäisi kuulua ”Värttinä tökkää kuulijaa korvaan”: haloo, kuuntele, älä vain lue. Miltä tuntuisi lukea Värttinästä samalla kun kuuntelee Värttinää?

Tai nauttia mistä tahansa bändistä kirjan ja musiikin muodossa samalla kertaa. Usein kuuntelen musiikkia ja luen samalla laulujen sanoja, kirjallisesta ilmaisusta siinäkin on kyse.

+

Bändi- ja artistikirjat ovat oma erikoinen lajityyppinsä. Ne ovat sekoitus muistelmia, journalismia ja analyysia. Parhaimmillaan en ovat taustoittavia ja jopa opettavaisia, huonoimmillaan kuvitettuja koosteita ja rahastamistarkoituksessa tehtyjä fanituotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti