Jos joutuisit sairaalaan, lähettäisitkö sieltä postikortin kotiväelle tai tutuille? Tuskinpa vain, mutta toisin oli viime vuosisadan takavuosikymmeniä. Postikorttien lähettämisestä tuli suosittua 1890-luvulta lähtien.
Koska entisaikoina sairaaloissa vietettiin potilaana usein paljon pitempi aika kuin nyt, kuulumisia kerrottiin postikortein. Tämän ilmiön pohjalta on syntynyt erityisen kiinnostava kirja Terveisä sairaalasta - Postikortit kertovat pääkaupunkiseudun sairaaloiden historiasta. Olen tutustunut siihen viime kuukausina, kun olen istunut Meilahden sairaala-alueen käytävillä. Kirja on ollut siellä esillä.
Postikortit sairaaloista paljastavat myös rakennetun ympäristön muutoksia. Esimerkiksi Meilahden sairaala-alue on ollut huomattavan väljä nykyiseen verattuna.
Itse olen syntynyt Eiran sairaalassa, joka on alunperin ruotsinkielisten lääkärien perustama yksityissairaala. 1897 valmistunut nykyinen jugendtyylinen Eiran sairaala antoi nimensä myös Eiran kaupunginosalle.
Erityisen jännittäviä ovat postikorttikuvat ja kertomukset kadonneista yksityissairaaloista, esimerkiksi muutaman vuoden toimineesta Rimpelinin siraalasta, joka suljettiin 1900-lvun alussa koska sen idea perustui puoskarointiin eli tuberkuloosin hoidossa käytettyyn omatekoiseen rohtoon (jossa oli ainakin tervaa ja konjakkia).
Tämän mainion kuttuuri- ja kaupunkitietoisuutta levittävän kirjan julkaisija on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n
taidetoimikunta. Kustantaja on Maahenki (2017). Tekijät ovat Sanna Ihatsu, Riitta Lehtonen, Heikki Piha ja Seppo Seitsalo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti