maanantai 30. tammikuuta 2023

Näkikö Aleksis Kivi amiraaliperhosen?

Vesa Haapalan romaani Alexis (Otava) on biofiktio. Haapala kirjoittaa Aleksis Kiven kuvitteellisen päiväkirjan vuosilta 1866-70, jolloin Kivi asui Siuntiossa. Päähenkilö on historiallinen hahmo, päiväkirja on sekoitus faktaa ja fiktiota kiinnostavalla tavalla. Haapala myös tavoittelee Kiven kielen tyyliä ja tapaa.

Sallittakoon yksi tosikkomainen huomio. Haapala antaa Kiven tunnistaa (sivulla 124) vuonna 1867 kanervikossa lentävän perhosen, amiraalin eli Vanessa atalantan. Tiettävästi lajista on ensimmäinen tieteelle raportoitu havainto Uudeltamaalta vasta pari vuotta myöhemmin eli 1869 (https://perhoset.fi/historia/nymphalidae2/van-atalanta.htm). Romaanin Kivi viittaa perhosen lajinimeen atalanta eli Atalante, joka on kreikkalaisen  mytologian sankaritar. Olisiko oikea Kivi tuntenut perhoset noin hyvin?

Olen muutaman kerran aiemminkin huomannut, että luontoon liittyvät kuvaukset fiktioissa eivät aina osu kohdalleen historiallisesti. Nykyisin tavalliset lajit, kuten vaikkapa mustarastas, lupiini tai metsäkauris, eivät ole sitä olleet edellisillä vuoisisadoilla tai edes vuosikymmenillä.

1 kommentti:

 1. Hei, Olli! Itse nojasin noilta sivuilta löytyvään taulukkoon, jossa varhaisimmat havainnot amiraalista Suomessa ovat jo varhaisemmilta ajoilta:


  Maakuntien ensihavainnot
  1783.08.18 V Turun seutu C.N.Hellenius & J.Justander
  1789 (1780-1789) ES Mäntyharju J.Fr.Wallenius
  1827 (1820-1827) EK Kotka Ruotsinsalmi Al. von Nordmann
  1869 U Uusimaa J.M.J. af Tengström?

  On täysin mahdotonta sanoa varmasti, lensikö Uudellamaalla amiraaleja 1867, mutta se on aivan todennäköistä ja mahdollista, kun asuinseutua on vaikka kuinka (ja matka esimerkiksi länteen ei ole kummoinenkaan). Romaanissa mennään tietenkin hiukan eri sfääreissä, ja amiraali liittyy moneen merkityskerrokseen, mutta en pitäisi itse kovin suurena virheenä, että perhonen esiintyy romaanissa tuona vuonna. Kiitos kuitenkin hyvästä ja tarkasta huomiosta ja lukemisesta!

  VastaaPoista