sunnuntai 31. elokuuta 2014

Elämäni ehkä kallein kirja


Tuli ostettua kirja, jonka hintalappu pisti sydämen lyömään tyhjää. Ostin silti, sillä tätä olin kaivannut: Suomen päivä- ja yöperhoset – maastokäsikirja. Tekijöinä Kimmo Silvonen, Morten Top-Jensen ja Michael Fibiger, kustantaja PugBook  Publishing. Alkuteos lienee tanskalainen, mutta kirja on sovitettu meikäläisiin oloihin.

Hintaa ainutlaatuiselle, ensimmäiselle näin laajalle suomenkieliselle kaikkien suurperhosten esitykselle tuli 145 euroa. Tosin kirjaa olisi saanut mm. Suomen Luonto -lehden kautta keväällä tarjouksena 89 eurolla, mutta minkäs teet.

Viime kesän kiinnostava havaintoni oli lehtovähämittari, jonka olemassaolosta en ollut aiemmin tiennyt, enkä sen nimeä tuntenut. Kirjassa tosin sanotaan, että suomenkieliset nimet ovat lähinnä lapsia ja mediaa varten. Asianharrastajat tietävät, että lehtovähämittari on Chloroclystis v-ata, joka tunnettiin pitkään vain Karjalohjalta eräänlaisena reliktinä. Nyttemmin sitä tavataan harvinaisena hieman laajemmalti. Pienen perhosen vihertävä väri ja etusiiven paksumman poikkiviirun tunnusomainen syvä kulma johti minut jäljille.

Hieno kirja, jossa on sopivasti tekstillistä rosoa (minämuotoa yllättäen kesken asiallisen lajikuvauksen) ja viittauksellista epätarkkuutta (sivunumerot ja kuvat eivät aina täsmää, esim. isoapollon kohdalla). Kannessa on idänsiilikäs todellinen huippuharvinaisuus, mutta ei mikään myyvä kansikuva. Kirja on tarkoitettu asianhararstajille, ei suurelle yleisölle. Perhosten samankaltaisuus ensilmäyksellä on tyrmäävää, lajien tunnistaminen, varsinkin yökkösten, vaikuttaa aluksi umpikujalta.

Kirjasta on ollut paljon iloa jo tähän mennessä. Kallis, mutta kannatti hankkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti