perjantai 24. helmikuuta 2017

Ruusuvuori ja vanhoillislestadiolaisuus


Luin Ruusuvuoren kirjan Yksi näistä pienimmistä (WSOY). Sen ovat kirjoittaneet kirjailija Juha Ruusuvuori yhdessä vaimonsa lastenpsykiatri Ulla Ylisirniö-Ruusuvuoren kanssa. Kustantaja halusi, että tekijä on tunnistettava, eikä siis nokkela nimimerkki. Ruusuvuori on kummnakin nimi, joten sillä mentiin. Hyvä valinta.

Ruusuvuori-kaksikko tulee kirjoittamaan useita kirjoja, ainakin kolme, ehkä enemmänkin, joiden kansikuvassa on iso R-kirjain. Kirjat muodostavat Lapponia-sarja, ja sen teemana on uhriutuminen, uhriksi joutuminen ja sen käsitteleminen. Tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Suomeen, Kemin seudulle, mistä Juha Ruusuvuori on kotoisin.

Kävin tapaamassa Ruusuvuoria Turussa, jossa heillä on kaupunkiyksiö. Koti on Kemiönsaaressa, jossa kävin haastattalemassa Juha Ruusuvuorta kahdeksan vuotta sitten hänen kirjastaan Pyhän kalan kultti.

Turun matkan saalis on tässä:

Ruusuvuoret kirjoittivat romaanin vanhoillislestadiolaisuudesta vallan välineenä

Salittakoon pieni kommentii kirjan takannen tekstistä "Jeesuksen veressä ja nimessä ovat syntisi anteeksiannetut." Kyse on joko tietoisesta etäännyttämisestä tai mainososaston copyn lipsahduksesta. Nimittän kyseinen ilmaus on tavallisimmin muodossa "Jeesuksen nimessä ja veressä..."

Kiinnostava, helppolukuinen ja pintatasoaan syvempi kirja, jonka kustantaja määrittelee psykologiseksi jännitysromaaniksi.

3 kommenttia:

 1. Hei, oletko sinä kirjoittanut kirjan nimeltä Ei se ole sama? Mulla on ollut se vuosia ja kun ystäväni poikaystävä kuoli niin repäisin siitä viimeisen sivun irti (epilogin) ja hän kehysti sen itselleen kun oli niin osuva. Luin kirjasi (jos se on sinun) ja haluaisin lukea myös sen viimeisen sivun :-)! Onko mahdollista saada se tähän, olen lähteillä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista. Olen sen kirjoittanut. Tässä viimeinen sivu:

   Olen tässä / Siinä iässä (tai paikassa) / että tajuan mahdollisuudet /sairauteen / onneen /kuolemaan / iloon /pettymyksiin / Tajuan kaiken yhdessä hetkessä / (se tulee kuin varkain) // Tietysti voisin sanoa / "mitään ei tapahtunut" /
   Palaisin alkuun (perääntyisin siististi) / mutta / se ei olisi totta // Miksi maailma katsoo niin oudosti takaisin?

   Poista
  2. Kiitos!! Toi on ihan älyttömän hyvä ja ihana runo ☺

   Poista