lauantai 15. huhtikuuta 2017

Etsijän jälkeenjääneet paperit



”Voidakseni uskoa johonkin, on minun kohdistettava etsintäni totuuteen. Sen etsimiseen en käytä yksin älyäni, vaan kokonaisuuttani.”

Pääsiäisen tunnelmien ja vaikutelmien ohjaamana tartuin kirjaan, jonka olemassaolon hyllyssäni olin unohtanut. Pieni, tylsännäköinen. WSOY - intimiikirjasto, lukee valkoisessa kannessa kultaisin kirjaimin. Kyse on Rolf Arnkilin postuumista mietelmäkokoelmasta Etsijä (toim. Pekka Tarkka). Minun yksilöni on 7. painos vuodelta 1973, alkuteos 1965.

Ylimetsänhoitaja Rolf Arnkil tuli tunnetuksi vuonna 1961 ilmestyneestä kirjasta Perimmäisten kysymysten äärellä – kirjeenvaihtoa ja kirjoitelmia sairaskammion hiljaisuudessa (joka minulla myös on jossain hyllyssä). Kirjasta on otettu ainakin 13 painosta. Kirjeenvaihtokekustelijoina olivat teologi Sigfried Sirenius ja geologi Pentti Eskola.Kirja puhutteli soadanjälkeisen Suomen asukkaita 1960-luvun ja yhteiskunnallisen muutoksen alkaessa.

Etsijässä Arnkilin ajatukset on jaoteltu teemojen - löytäjä-etsijä, sairaus, lähimmäinen, yhteiskunta ja mihin uskon – alle. Teemat ovat ajattelevan ihmisen eksistentiaalinen survivalkitti. Moderni Arnkil ehkä miettisi perimmäisten äärellä edellisten lisäksi myös ilmastomuutosta, globalisaatiota, teknologia. Vaan tiedä häntä, heitä. Ihmisen perimmäiset ajatusvärähdykset ovat aina samoja.

”Tautini on vetänyt minut henkiseen ja hengelliseen etsintään ja tässä työssäni saavuttamani avstaukset ovat tukeneet ja vahvistaneet minua (sielu-ruumis-kokonaisuuttani) aivan ratkaisevalla tavalla. Vaikka olen jatkuvasti taudin kynsissä, yritän olla kasaamaatta tulevaisuuden huolia harteilleni; sen sijaan yritän olla kiitollinen kulumassa olevasta päivästä”, kirjoitti Arnkil.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti