sunnuntai 12. elokuuta 2018

Kirjaan tarttuminen ahdisti

Huh. Åsne Seierstadin Breivik-henkilökuva Yksi meistä on ollut hyllyssäni pitkään. Paksuna tiiliskivenä se osui ajoittain silmiini, mutta ajattelin aina, etten sitä koskaan lukisi. Ahdisti. Jostain syystä tartuin siihen nyt - ja onneksi tartuin.

Kuka on Anders Behring Breivik ja miksi hänestä tuli hirviömäinen massamurhaaja? Kirja vastaa kysymykseen, mutta toki Breivikin teon viimeiset motiivit jäävät auki. Moni on hänen kanssaan samoilla poliittisilla linjoilla, mutta ei silti tee muuta kuin soittaa suutaan netin syövereissä. Breivikin teko oli pitkän harkinnan ja valmistautumisen tulos.

Seierstad kertoo myös kahden Utøyassa 2011 surmatun norjalaisnuoren tarinan. Kirjasta piirtyy kuva vuonomaan yhteiskunnasta laajemminkin. Yllättäen käy myös ilmi, että poliisilla oli silminäkijäkuvaus tekijäästä jo heti Oslon räjäytyksen jälkeen, mutta onnettomien yhteensattumien johdosta tieto ei välittynyt tai välittyi vain puolittain: esimerkksi se että epäily oli pukeutunut poliisiksi. Breivik sai vapaasti huristella kohti saarta, jossa hän ampui 69 ihmistä.

Kirjan lukeminen oli yksi kesän kirjallisia kohokohtia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti