keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Kuusikulmainen sveitsiläinen

Sveitsin kynäylpeys on Caran d´Ache. Yksi sen tunnetuimmista malleista on Ecridor, kuusikulmainen metallirunkoinen kaunistus. Se esiteltiin jo 1953. Nykyisin niitä on saatavissa erilaisin kaiverruskuvioin ja palladiumpäällystein. Ostin omani viime syksynä Helsingistä Temperasta, jonka myymälä oli väistötiloissa Lauttasaaressa. Yllättäen Ecridor maksoi siellä vähemmän kuin useimmissa verkkokaupoissa. Kivijalka yllättää.

Yllätin myös itseni päätymällä Ecridorin mustekynään M-terällä. Mallini nimi on Variation. Kynä on kuin pala kuusikulmaista metallitankoa, sekoitus eleganssia ja industrialismia. Vain paidantaskupidike saa sen näyttämään kynältä. Kynä on varsin painava ja sitä on äärimmäisen miellyttävä pyöritellä sormissaan kuin stressilelua. Lisäksi sillä voi kirjoittaa.

Ecridor on kirjoitustuntumaltaan pehmeä, ikään kuin pyöreäteräinen. Outo vaikutelma, sillä kynä on jämäkkä ja rautaisen oloien. M-terällä on pieniä ongelmia tietynlaisten kiiltävien paperien kanssa, kynä alkaa kokemukseni mukaan jossain vaiheessa pykiä eli musteen flowhun tulee katkoja. Pehmeämmällä (karheammalla) papeilla se on hyvin juokseva ja miellyttävä. Kynällä on ilo tehdä lyhyitä muistiinpanoja, mutta en ehkä kirjoittaisi sillä romaanin raakaversiota. Isoon käteeni kynä on myös hitusen lyhyt, sillä ns. sormikohta on kapea, joten joudun pitämään ylempää kiinni. Hatun kanssa siitä tulee takapainoinen, joten teräsuojus on kirjoitettaessa toisessa kädessä tai pöydällä. Neuroottisille varoitus: kuusikulmaisuudesta johtuen tulee tarve varmistaa, että kynän hattu ja runko ovat samassa linjassa, ettei kynä vain pääse ikään kuin irvistämään…

Käytän Ecridorissani konvertteria - ainut kynä, jossa minulla toistaiseksi sellainen on. Tällä hetkellä väri on perinteinen sininen, Montblancin Royal Blue. Se on aavistuksen tummempi kuin Cd´A:n oma sininen, jota patruunoistakin löytyy.

Muita Caran d´Achen parempia kynämalleja ovat edullinen 849 sekä Ecridoria selvästi kalliimmat Léman ja Varius. Caran d´Ache tekee myös hulppeita rajoitetun sarjan luksusteemakyniä kiinalaisen vuoden nimiin: rotan, sian, lohikäärmeen, hevosen, apinan, käärmeen ja vuohen vuoden kyniä ainakin on myynnissä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti