En tiedä, mikä minuun meni. Tilasin Amazonista kaksi kiinalaista
mustekynää, vaikka vannoin, että niihin en sekaannu, sillä ovat usein julkeita kopioita läntisistä malleista. Lisäksi hinta arveluttaa: voiko niin halvalla saada mitään järkevää.
Aikani googlailin ja youtubetin. Päädyin Jinhaon malleihin x159 ja 9019. Kummallekin löytyy ulkoinen esikuva. x159 on uudistettu versio 159:stä ja muistuttaa mitoiltaan ja designiltaan kiusallisen paljon Montblanc 149:ää. Kyniä ei kuitenkaan kannata verrata, sillä ne ovat kokonaan eri tuotteita, esimerkiksi terä on MB:ssa 18-k, kiinalaisessa terästä, vaikka kaksivärinen onkin. Luupilla katsottuna kiinalaisen terän pinta oli naarmuinen.
9019 puolestaan vaikuttaa ottaneen mallia myös japanilaisesta Namikista, ainakin klipsi on suoraan Pilotista.
Ostamissani kiinalaisissa on sama terä (kokoa 8), paitsi että x159 kirjoittaa F:llä ja 9019 kirjoittaa M:llä.
9019 on tuhti kuin mikä. Minun versioni on läpinäkyvää muovia eli demonstraattori. Siinä on mukana kierteillä varustettu ekstrasuuri konvertteri. 159:n konvertteri on normikokoa.
Amazon.de:ssä 9019 maksoi 12,50 ja x159 kustansi 11 euroa. Päälle noin 12 euron tuontiraha, niin karkeasti ottaen kummallekin tuli hintaa hieman päälle 17 euroa. Ei paha, sillä nopealla kokeilulla kynät ovat hämmentävän kelpoisia, eivät mitään wow-tapauksia, mutta kuitenkin varsin käyttökelpoisia. Näppituntumalla x159 kirjoittaa kivemmin – tai no, tuntuma vaihtelee.
Kun kynien hinta on näin alhainen, ei kannata odottaa näyttävää pakkausta, tai edes minkäänlaista laatikkoa. Kumpikin kynä oli pakattu vain pieneen muovipussiin Amazonin pahvisessa kirjekuoressa.
Jinhao on brändinimi, jonka takaa löytyy Shanghai Qiangu Stationery Co Ltd -niminen firma. Se on perustettu 1988.
Jinhao x159 ja 9019 ovat hintaansa nähden kelpo hankintoja. Niiden myötä pääsee pienellä budjetilla kokeilemaan, miltä ylikokoinen kynä tuntuu arkikäytössä. Pienikätinen voi kokea sikarimaiset varret turhan tuhteina.
Mitä Kiinaan ja mustekyniin tulee, niin siellä piisaa tavaraa ja brändejä. Iso osa kynistä on hinnaltaan pöyristyttävän halpoja. Ostamani ovat jo liki keskikastia. Mutta myös laadukkaampaa ja läntisiä markkinoita enemmän kiinnostavia brändejä on, esimerkiksi sarvivalaan mukaan nimetty Narwhal – nyttemmin nimellä Nahvalur. Niiden hinnat ovat eurohaarukassa 50 – 200.
Harmi, että monet kiinalaiset kynänvalmistajat ratsastavat kopioimalla läntisten brändien malleja. Varmasti aidosti omaakin kynäkulttuuria löytyisi – ja löytyykin, en vain ole siitä tietoinen.
P.S. Luonnossa x159 ei näytä noin porkkanamaisen oranssilta kuin yllä olevissa kuvissa, se on hivenen ruskeampi.