sunnuntai 12. elokuuta 2012

Marttojen matkassa

Piipahdin mökkipaikkakuntani kesäisessä illanvietossa. Kävi ilmi, että kyseessä olivat perinteiset marttojen järjestämät iltamat, joissa oli ensin vakavaa ja humoristiosta ohjelmaa ja sitten tanssia. Tilaisuuden aluksi järjestävän seuran eli Pohjois-Siuntion Marttojen edustaja kertoi painotuoreesta yhdistyksen 50-vuotishistoriikista, joka tuli ulos kolme vuotta varsinaisen juhlapäivän jälkeen.

Kyseistä opusta oli myynnissä buffetissa ja ostin sen (12 euroa). Ja myös luin. Työni puolesta saan käsiini runsaasti historiikkejä, joten niiden lukeminen on tuttua puuhaa.

Merja Laaksosen Viisikymmentä vuotta marttatoimintaa Pohjois-Siuntiossa on kronikoitseva historiikki. Se etenee vuosikymmen kerrallaan ja listaa tapahtumia ja sattumuksia. Varsinkin retket ja seuramatkat ovat olleet merkittävää toimintaa, sillä niistä kerrotaan paljon.

Marttaideologiaa ja sen vaiheita ei kirjassa juuri käsitellä, niistä olisin lukenut mieluusti enemmän, kuten myös paikallishistoriasta, joka välittyy kirjan sivuilta tuoreen mökkiläisen silmiin varsin kitsaasti.

96-sivuisesta kirjasta välittyy myös kuva vaatimattomasta ja sitkeästä yhdistyksestä, jonka jäsenmäärä on ollut laskussa. Se ei surffaa median Martta-hypen aallonharjalla, vaan on vahvasti osa paikallista yhteisöä ja perinnettä. Kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on haaste myös Pohjois-Siuntion Martoille. 50 vuoden aikana yhdistyksellä on nimiluettelon mukaan ollut 139 jäsentä.

Martta-järestön perustaja Lucina Hagman on sanonut: ”Semmoiseksi kuin kansa kasvatetaan, semmoinen se on.” Käsittääkseni marttojen tekemä ruoka on hyvää, joten en epäile etteikö heidän kasvattamansa kansansakin olisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti