sunnuntai 26. elokuuta 2012

”Takasivun jutut” lähtivät painoon


Viime perjantai oli kiireinen päivä töissä. Saman talon kustannustoimittaja laittoi meilin ja pyysi valitsemaan tekstinäytteen kirjan takkakanteen. Silläkin oli kiire, vai  muuten kustannustoimittaja tekisi valinnan omin päin. Ehdin heittää tekstin vasta iltapäivällä, mutta käsikirjoitus oli lähtenyt jo painoon Viroon.

Yllätys oli suuri. Olin valinnut saman tekstikatkelman takakanteen kuin kustannustoimittaja.

Kyse on kirjasta, joka tottelee nimeä Lentävä omena. Alaotsikkona on Uusia kertomuksia lajien synnystä. Kirja koostuu Kotimaan takasivulle kirjoittamistani luontojutuista. Niistä on tullut poikkeuksellisen paljon ja kiittävää lukijapalautetta.

”Takasivun jutuissa” kerrotaan ensin joku syntytarina vanhojen legendojen ja kertomusten hengessä. Jumala ja enkelit säätävät luomista lopulliseen asuunsa. Evoluutio on yksi työkalu. Enkeleiden erehdykset ja töppäykset toinen. Jutut herättävät myönteistä mieltä ja kiinnostuksen kyseessä olevaan lajiin. Mukana on juttuja eläimistä ja kasveista.

Pari kertaa minulta on tivattu, miksi en laita lähteitä, että mistä olen ottanut syntykertomukset. Omasta päästä ne ovat - sikäli kuin mikään voi olla peräisin omasta päästä.

Kirjapaja empi ensin kirjan kustantamista, sillä lehtijuttujen kokoaminen kirjaksi ei ole tuorein idea. Mutta julkaisupäätös saatiin ja kirjaa tehtiin nopeutetulla aikataululla. Tekstit olivat olemassa, mutta muokkasin niitä hieman ja tein ne suunnilleen samanmittaisiksi. Lisäksi hankittiin uudet kuvat (yksi vanha taitaa olla joukossa). Kirja on oma kokonaisuutensa ja poikkeaa viikoittain ilmetyvistä lehtijutuista myös esinenä.

Odotan valmista kirjaa innolla. Se on 23. yksin tai yhdessä toisen kanssa kirjoittamani tai toimittamani kirja. Valmiin kirjan odottaminen tuntuu jännittävältä vieläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti