sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Matkalukemista – mutta mitä?


Suunnittelin lomamatkaa kauas Suomen rajojen ulkopuolella. Matkatavaroiden joukkoon aioin laittaa kirjan tai useamman. Mutta tällä kertaa minulla ei ollut yhtään ehdokasta, jonka pitäisi ehdottomasti päästä aurinkoon. Työkirjallisuutta ei myöskään päästetä tullista läpi.

Alan ymmärtää e-kirjaväkeä. Nyt täyteen tuupattu lukulaite olisi poikaa!

Yksi tyyli on myös lähteä matkalle ilman kirjaa, mutta ostaa sellainen lentoasemalta tai kohteesta. Yleensä pokkari ja lievästi kevyt sisällöltään. Tai mitä nyt sattuu myymälässä olemaan.

Päädyin sattumalta hyllyssäni olevaan pokkariin ja thrilleriin, Mikkel Birkegaardin Libri di Lucan arvoitukseen (suom. Katriina Huttunen, 3. Painos 2009 WSOY). Kirjan takakannessa sanotaan ”Ruusun nimi kohtaa Da Vinci -koodin”. No, huh, huh.

Tahattomasti siitä tulikin hyvä  ja viihdyttävä valinta, sillä juoni perustuu lukemiseen ja kirjojen merkitykseen. Lopussa tapahtumat keskittyvät Egyptiin, jossa myös lomani vietin.

Birkegaard kehittelee ajatusta, että olisi olemassa ihmisiä, joiden kyky lukea olisi jollain tavalla manipulatiivinen eli lukiessaan ääneen he pystyisivät vaikuttamaan kuulijaan jopa niin, että tämä muuttaa mielipiteensä. Perushavainto lienee oikea todellisuuden kanssa, hyvä lukija ja tarinakertoja vaikuttavat aina kuulijaan - mutta sitten kirjassa mennään syvemmälle psykofantasiaan.

Libri di Luca on antikvariaatti, jonka päähenkilö yllätyksekseen perii etäiseksi jääneeltä isältään. Kauppa kokoaa ympärilleen erityisiä lukijoita, Lettoreja. He puolestaan jakautuvat kykyjensä perusteella lähettäjiin ja vastaanottajiin. Lähettäjä lukee ja synnyttää vaikutuksen sen avulla. Vastaanottaja pystyy vahvistamaan tekstiä, jota ihminen lukee. Eikä vain vahvistamaan vaan myös synnyttämään voimakkaan eläytymisen, joka johtaa pahimmillaan sydänkohtaukseen.

Ja kuten arvata saattaa löytyy ryhmä, varjojärjestö,  joka haluaa käyttää lukemiskykyjään vääriin tarkoituksiin. Muutoin Lettoret ovat leppoisaa väkeä ja kirjallisuuden ystäviä.

Libri di Lucan arvoitus lienee myös ainoa toimintakirja maailmassa, jossa päähenkilö (lähettäjä) rakastuu vaikeasti lukihäiriöiseen naiseen (vastaanottaja)!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti