torstai 2. marraskuuta 2017

Kuolema on taitolajiMyöhäiskeskiajalla syntyi erityinen kirjallisuuden laji, ars moriendi, joka opetti miten kristityn tuli kuolla ja miten häntä voi auttaa viimeiselle matkalla. Ars moriendi oli tuttua myös Martti Lutherille ja hän kosketteli aihetta omissa kirjoituksissaan.

Halsuan eläkkeellä oleva kirkkoherra Jouko M. V. Heikkinen käsittelee kirjassaan Kesytetty kuolema (Väyläkirjat) Lutherin kuolemateologiaa ja hänen näkemystä kristityn hyvästä kuolemasta. Kirja on kiehtova ja uusia näköaloja avaava.

Luther antoi arvoa ars moriendille, mutta korosti, että kuoleman edessä ei tarvita hyveitä eikä ihmisen omaa pyrkimystä. Heikkinen summaa, että Lutherille ja reformaatiolle oli keskeistä pelastusvarmuuden korostaminen yksin Kristus- ja yksin usko -periaatteiden mukaan. Kristitty voi kohdata kuoleman iloisin mielin, sillä hän tietää Kristuksen kärsineen hänen puolestaan.

Tavallaan on hieman harmi, että Kesytetty kuolema on kirjoitettu tutkimuksen muotoon yksityiskohtineen, alaviitteineen ja jokaisen luvun johdantoa ja loppupäätelmiä. Aiheesta olisi toivonut kirjaa myös suurelle yleisölle. Sellainen ei tarvitse 500 sivua, vaan puolet riittäisi hyvinkin. Nyt arvokas näkökulma uhkaa jäädä vaikeasti lähestyttävän muodon katveeseen.

Kesytetty kuolema on esipuheen mukaan keskimmäinen osa Heikkisen kaavailemasta trilogiasta. Ensimmäinen osa Kuolema – tie elämään ilmestyi viime vuonna. Kesytetty kuolema oli ehdolla Vuoden kristillinen kirja 2017 -kilpailussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti