lauantai 17. marraskuuta 2012

Finlandia-kuumetta taas


Jokavuotinen Finlandia-ahdistus iski taas. En ole lukenut yhtään Tieto-Finlandia-ehdokasta, en Junior-Finladia-ehdokasta, mutta kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas, Juha Seppälän Mr. Smith (WSOY) on luvun alla.

Totuuden nimessä on sanottava, että aloitin Mr. Smithin lukemisen jo toista kertaa, sillä syystä tai toisesta jätin edellisen lukurupeaman kesällä kesken.

Miksi kirja jää kesken? Olen tätä usein miettinyt (sillä kirjoja jää kesken) ja ymmärtänyt, että syitä on monia. Kirja voi olla tylsä, hankala tai vaikea. Oma vireystila voi olla sopimaton juuri kyseessä olevan kirjan lukemisen. Elämän arki ja rutiinit vaativat osansa, eikä kirjallisuudelle jää luontevasti aikaa.

Perusoivallus: Lukijalla ei ole mitään velvollisuuksia kirjaa kohtaan, jos se ei miellytä tai jokin muu syy estää sitä lukemasta.

Kesken jääneistä romaaneista ei joudu tilille. Vai joutuuko sittenkin?

Velvollisuus kirjaa kohtaa saattaa kyllä nousta kukkarosta, sillä jos on maksanut yli 30 euroa romaanista, eikä pidäkään siitä, niin saattaa hyvinkin kustannussyistä lukea ostoksensa lävitse vaikka hampaat irvessä.

Mr. Smith tulee tällä kertaa luetuksi, lupaan sen. Samoin kuin työpöytäni kulmalla olevat Aki Ollikaisen Nälkävuosi (Siltala), Ulla-Lena Lundbergin Jää (Schildts & Söderströms) ja Pirjo Hassisen Popula (Otava). Heidi Köngäksen Dora, Doran (Otava) ja Riikka Ala-Harjan  Maihinnousunkin (Like) saatan lukea, jos saan itseni niskasta kiinni ja aikaikkuna pysyy auki.

Arvaukseni on, että presidentti Tarja Halonen valitsee 4.12. voittajaksi Jään.

Viime vuoden Finlandia-ähkystä kirjoitin täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti