perjantai 9. marraskuuta 2012

Taikasana: pyrzqxgl


Miellyttävä kokemus. Kaivoin jostain syytä esiin Booken-lukulaitteeni. Siinä oli vielä virtaa jäljellä, vaikka en ole vekottimeen koskenut noin vuoteen. Ostin sen Helsingin kirjamessuilta 2010.

Turha ostos, olen ajattelut joka kerta siihen törmätessäni. Lukulaite on arvatenkin vain välivaihe e-kirjan evoluutiossa. Tabletit vievät voiton, ne ovat kirjojen koti tulevaisuudessa. Bookenin s-muste tuntuu kummalliselta, hitaalta ja jähmeätä, kun on tottunut iPadin tarkkaan ja moniväriseen näyttöön. Niin kuin olisi palannut mustavalkotelkkariin.

Mutta Booken (Cybook Opus) tuntui hyvältä työmatkalla lähijunassa. Kevyeltä ja helppolukuiselta. Nautinnolliselta jopa. Erotuin ympärilläni istuvista, jotka koomisen keskittyneesti räpläsivät älykännyköitään.

Aloin lukea laiteeseen valmiiksi ladattua kirjaa, joka sattui (valintani mukaan) olemaan L. Frank Baumin Magic of Oz (1919). Se on 15 Oz-kirjasta toiseksi viimeisin.

Suureksi häpeäkseni on pakko tunnustaa, että en ole selvillä Oz-mytologiasta sen tarkemmin. Käsitteeseen ”Ihmemaa Oz” törmää toki tuon tuostakin, mutta eipä ole jaksanut yksityiskohtaisesti kiinnostaa. Niin se vain on, kaikkea ei voi omaksua. Yleissivistykselläkin on rajansa.

Magic of Ozin alussa esiintyy metka taikasana, joka on osattava lausua oikein, niin muuttuu siksi joksi haluaa: pyrzqxgl. Siitä vain lausumaan ja esittämään toive muodonmuutoksesta. Taika toimii myös toiseen suuntaan eli paluu omaan habitukseen on turvattu.

Lukulaite-Ozia on vielä monta sivunvaihtoa jäljellä. Hauskaa.

Bookenin ostotunnelmista kirjoitin marraskuussa 2010 täällä

P.S. E-kirjojen osuu koko kirjamyynnin rahallisesta arvosta on kasvanut, mutta hitaasti, ja taitaa olla nyt hieman yli 5 prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti