maanantai 26. marraskuuta 2012

Kolme luettu, neljäs menossa


Väliaikatiedote: kolme Finlandia-ehdokasta luettuna, neljäs menossa.

Juha Seppälän Mr. Smith, Aki Ollikaisen Nälkävuosi ja Riikka Ala-Harjan Maihinnousu ovat kaikki melko hyvälukuisia, jopa nopeasti haltuun otettavia. Tämä ei ole moite, vaan havainto, jota oma kokemukseni ja lukijanlaatuni tukee. Ala-Harjan luin miltei kokonaan matkalla bussilla Turkuun ja takaisin (toki tein matkan aikana muutakin – olin osallinen peurakolarissakin).

Sen sijaan neljäs eli Ulla-Lena Lundbergin Jää on toista maata. Sitä ei voi lukea nopeasti, vaan kirja vaatii aikaa, kuin söisi tavallista parempaa suklaata: siitä halua nauttia. Olen varannut Jään yöpöytäkirjaksi, sen äärellä tulee rauhallinen ja myönteinen olo. Ja toivottavasti samanmoinen yöuni.

Seppälän kirjan toinen lukukerta paljasti sen mainioksi. Ensimmäisellä yrittämällä jätin urakan kesken ja rohkenin väittää kirjaa epäkiinnostavaksi. Olin väärässä.

Ollikaisen Nälkävuodessa on vain 140 sivua, mutta se tuntuu itseään suuremmalta. Historiallinen romaani voi siis olla muutakin kuin tiilliskivi tai eeppistä maalailua. Nälkävuosi on hyvin keskittynyt, karsittu, hiottu.

Ala-Harjan kirjan herättämä ennakkokohu (sukulaisten kokemusten luvaton hyödyntäminen) ei näy missään ellei siitä tiedä. Eikä oikein näy senkään jälkeen. Kirja yllätti minut positiivisesti. Päähenkilön kärsimykset lapsen vakavan sairastumisen ja avioeron johdosta rinnastuvat luontevasti Normandian maihinnousun kokeneiden miesten pelkoon ja ahdistukseen.

Päätän raporttini Finlandia-maratoonilta tähän, hieman töksähtäen.

Edellinen Finlandia-tilitykseni täällä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti