lauantai 5. lokakuuta 2013

Teema antaa ohjeita


Monen kirjoittajan toiminta ohjaavat irtolauseet, ohjeet ja opit, joita on kuullut tai lukenut jostain. Mika Waltarin opas Aiotko kirjailijaksi? vuodelta 1935 kuluu edelleen ihmisten käsissä ja mielissä. Sieltä minulle on jäänyt mieleen ajatus: jätä illalla lause kesken, niin aamulla on helpompi jatkaa.

Helsingin Sanomien Teema-aikakauskirjasta (3/13) löytyy varmasti hyviä onelinereita kirjoittajan työkalupakkiin. Teeman aiheena on ”lue ja kirjoita paremmin”. Lehti on rakennettu 99 juttupalan varaan. Kaikissa joku kirjailija, toimittaja tai kirjoittamisesta innostunut antaa ohjeita ja neuvoja eri näkökulmista. Kannessa poseeraa itse Suurkynäilijä Jari Tervo.

Aikaiseminkin Teema on keskittynyt kirjallisuuteen, Tove Jansson -kokonaisuudellaan. Mutta nyt ollaan kyllä asian ytimessä.

Joku voi kakoa, kun Jussi Halla-aho antaa ohjeita kirjallisen ilmaisun hiomiseen. Kakokoon rauhassa, Halla-ahon Scripta-blogi on luetumpi kuin moni ”oikea” kirja ikinä.

Pelkkä tyyli ja muodon hallinta eivät vielä ole mitään. Sanomisen palolla pääsee pitemmälle, mutta jos kirjallisen kommunikaation alkeet puuttuvat, niin homma menee joka foorumilla huutamiseksi.

Osui silmään dekkaristi Seppo Jokisen aikanaan saama kommentti: ”Sinusta saattaisi tulla kirjailija, jos sinulla vain olisi jotain sanottavaa.”

Kirjoittaminen on olemista suhteessa maailmaan. Omasta sijainnista on oltava jokin näkemys, jotta lukija voi mielessään kommentoida omaa sijaintiaan. Kirjallisuus on navigointia.

Kirjan lukeminen on triangelidraama, jossa tekijä, teos ja lukija ottavat mittaa toistaan. Kirjailija voi yrittää paeta vastuutaan ja sanoa, että teos on irronnut hänestä ja että se tulee toimeen omillaan. Ei se tule. Tekijällä on vastuu suhteestaan maailmaan, kuten kaikilla ihmisillä, ja teoksen ansiosta myös muut voivat todentaa suhteen laadun ja nähdä koordinaatit.

Kirjallisuus ei ole peili vaan ikkuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti