tiistai 6. elokuuta 2013

Vieraana salongissa


Kuluneen kesäloman parhaisiin hetkiin kuului, kun pääsin mukaan markiisitar Oriane de Guermantesin salonkiin ja kuulemaan mitä Marcel Proustin kertojalla oli sanottavaa arvon rouvasta ja hänen säädystään, sen henkisyydestä, kasvatuksen tuomasta sujuvuudesta, eleganssista, mutta myös ilkeämielisyydestä, pikkusieluisuudesta ja silkasta tyhmyydestä, tästä kaikesta pääsin nauttimaan useamman sadan sivun verran lukiessani Kadonnutta aikaa etsimässä -romaanin suomennoksen osaa Guermantesin tie 2.

Romaanin tarkkanäköisyys ja ajattomuus innostivat enemmän kuin ensimmäisellä lukukerralla. Aloin hitusen ymmärtää miksi Proust loputtomasti kuvaa itseään ylemmässä asemassa olevia ja heti kun pääsee heidän lähelleen, analysoi heidät kaunokirjallisella sirkkelinterällä tuhannen päreiksi. Mutta samalla hän tekee taideteoksen, sanojen juovuttavan, upottavan, ejksyttävän ja oivalluksiin nostavan verkoston, joka antaa lukijalle enemmän kuin hän aluksi kehtaa edes haaveilla.

Miksi lukea Kadonnutta aikaa etsimässä, kun elämä on lyhyt ja kirjoja piisaa?

Siksi, että yksi iätön syväluotaus on enemmän kuin tuhat matalaotsaista aikalaiskuvausta, olkoonkin että eräänlaisen aikalaiskuvauksen Proustkin teki - mutta millaisen!

Ai niin, Albertinekin - kertojan suuri rakkaus - astuu näyttämölle ja lukija saa ihmeteltäväkseen teinirakkauskohtauksen.

Lukukokemuksen jälkimakua maustoin palaamalla Olaf Lagercrantzin mainioon Proustia lukiessa oppaaseen.

Guermantesin tien ensimmäisen osan toisen kerran lukijakokemus täällä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti